Pryvet, YA Sebastiaan Vijverberg.

Pryvet, Priyatno poznakomit’sya. YA Sebastiaan Vijverberg. Oftewel, in het Nederlands: Hallo, leuk je te ontmoeten. Ik ben Sebastiaan Vijverberg. Afgelopen twee weken ben ik op tour geweest door het noorden van Rusland. Een route van 1414 km van St. Petersburg naar Petrozavodsk via Vologda naar de eindbestemming Archangelsk.

De crew bestond uit zes Russen, Gabriel Summers uit Australië en ik. Kende niemand voordat ik op deze tour ging, maar ben nu een heleboel vrienden rijker.  Spasibo bratan. (oftewel het ultieme respect) Rusland is een wereldmacht, een land met vele gezichten. De prachtige gebouwen en de indrukwekkende standbeelden in St. Petersburg staan haaks op het beeld van het Russische platteland. Onverharde wegen en houten huizen tekenen daar het straatbeeld. 

St. Petersburg.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van St. Petersburg loop ik vol goeie moed richting de douane voor de paspoortcontrole. Om Rusland te mogen bezoeken moet je in het bezit zijn van een geldig visum. Ik overhandigde m’n paspoort en visum aan de betreffende man in het glazenhokje. Hij knalde er een stempel in en keek me recht in m’n ogen aan en gaf mij de boodschap:

‘Good luck in Russia’.

Diep van binnen kon in m’n lach niet inhouden. Het klonk net als:

‘Welcome to hell’.

En de poortjes gingen open. Toen missie nummer twee, het vinden van m’n tas. Aangezien alle routes in het Russische of Chinees waren aangegeven, kostte dit enige moeite. Dit motiveerde echter wel om snel een aantal woorden Russisch te leren. De afwisseling tussen spots skaten en toerist uithangen was goed in balans. Spots in Rusland zijn vaak rauw, maar gelukkig zijn ze dat in Nederland ook. Naast het skaten was er genoeg te zien, want de natuur in het noorden van Rusland is prachtig. Neem bijvoorbeeld ‘The white nights’, het wordt er gewoon niet donker. Of je nu 23.00 uur s’avonds naar buiten kijkt of 4.00 uur s’ochtends, buiten is het licht. Dit zorgt ervoor dat slapen lastig is. Daarnaast blijkt het in juni ook nog eens hoogseizoen te zijn voor muggen. En dan geen gewone Nederlandse huis/tuin en keuken muggen, nee, Russische reuze muggen die wel van buitlandsbloed houden.

Maksim Kruglov

Yura Renov – Ollie – Vologda.

Om de trip af te sluiten reden we vanuit Archangelsk nog een uurtje noordelijker naar een stadje aan de Noordelijke Dvina. In deze stad worden tot op de dag van vandaag nucleaire onderzeeërs gemaakt. Het is daarom verboden door de Russische overheid om als buitenlander deze stad te bezoeken. Spionnen kunnen elf jaar de gevangenis in. Toch hebben we dit stadje bezocht, de regel was:Er wordt géén Engels gesproken het moment dat je de auto uit bent. Uiteindelijk hebben we de fabriek gezien en in de zee gestaan. Kan je wel vertellen, was blij toen we weer de stad uit waren.

De trip was onvergetelijk. Rusland is een bizar land. Zeker nog een keer terug naar Moskou om te rollen.  Red bull zal uitkomen met een edit van twee episodes over de trip. Keep you posted. Thanks to: Kirill Korobkov, Pasha Kryukov, Yura Renov, Dima Rodionov, Alexey Lapin, Maksim Kruglov, Gabriel Summers.