Maurits Prager over gitaren bouwen

Maurits Prager is niet zo heel erg bekend in de Nederlandse skatewereld, maar skaten kan hij zeker wel. Naast het skateboarden maakt hij graag muziek en bouwt hij gitaren. Als meubelmaker in opleiding weet hij wel wat hij kan doen met hout. Graag willen wij wat meer te weten komen over Maurits en daarom zijn wij bij hem langsgegaan. We hebben geluk, want hij is net weer bezig met het bouwen van een nieuwe gitaar. 

 

Maurits, vertel eens wat over jezelf
Ik ben Maurits Prager en ik kom uit het mooie jaar van ’87. Mijn vader werkte altijd voor de Shell, waardoor ik in veel verschillende landen gewoond zoals Engeland, Scotland, Syrië en Oman. Sinds mijn 12e woon ik in Nederland. Ik heb VWO gedaan en doe nu een opleiding meubelmaker op het HMC in Amsterdam. Ook werk ik veel aan kleine opdrachten die ik krijg en eigen projecten zoals het maken van gitaren. Momenteel ben ik op zoek naar een baantje in de meubelbranche.

De vraag die altijd gesteld wordt: hoe ben je begonnen met skaten?
Haha, dan krijg je ook een antwoord wat altijd gegeven wordt. Mijn broers zijn ermee begonnen, en na een tijdje te hebben gekeken hoe zij bezig waren, kreeg ik zelf ook een plank. Dat was denk ik rond 1999, dus ik ben nu al zo’n 15 jaar op een plank te vinden met een aantal tussenpauzen.

En hoe is je liefde voor muziek daar bij gekomen?
Skaten en muziek gaan altijd hand in hand. Vroeger heb ik veel punk geluisterd wat later overging in oudere rock en jazz. Er zijn genoeg bands die ik via skatevideos heb ontdekt, en voor mij is de muziek in een part altijd erg belangrijk geweest. Als de muziek goed is en echt bij de style van de skater past kan het een part echt veel beter maken.

Wat vind je relaxed om naar te luisteren of om zelf te spelen?
Meestal is dat rock en af en toe wat folk of singer-songwriter-achtige muziek. Jonathan Wilson, Damien Jurado, Wilco, The Kinks, The Small Faces; Veel te veel om op te noemen. Gotta love Van Morrison.

Nooit eens een lekker top-40 nummertje?
Haha nee, ik luister ook nooit naar de radio dus dan kom je ook minder in contact met de muziek die nu erg populair is. Ik kan op zijn tijd wel een beetje een snob zijn wat muziek betreft. Genoeg van de muziek die ik luister heeft overigens in de top 40 gestaan, zo’n 45 jaar geleden.

interview maurits basgitaar

Gitaren bouwen komt niet uit het niets, hoe ben je daarop gekomen?
Rond 2006/2007 twijfelde ik al een tijdje om zelf een gitaar te maken. Toen kwam ik er achter dat een vriend van me hetzelfde idee had en zo zijn we er samen in gedoken en ervoor gegaan. Dit vooral om het eens zelf te proberen en omdat het te duur zou zijn om zo’n gitaar te kopen. Sindsdien heb ik een stuk of 8 gitaren gebouwd; een aantal alleen en een aantal samen met iemand.

Acht gitaren! welke betekent nou het meeste voor je?
Ik ga toch elke keer weer terug naar mijn tweede gitaar; gebaseerd op de gitaar van een erg goede gitarist, namelijk Richard Thompson. Op de een of andere manier is dat toch mijn ‘go to’ gitaar geworden. Tonaal heeft deze veel variëteit en zowel staand als zittend zeer comfotabel om te spelen.De gitaar die ik nu aan het bouwen ben gaat ook erg belangrijk voor me zijn, dat weet ik nu al. Of hij de nummer 1 spot over gaat nemen moet nog maar blijken, maar het is zeker een kanshebber.

Kan je ons in het kort uitleggen hoe zo’n project eruit ziet?
Voordat je kan gaan bouwen begin je met een ontwerp, dat kan een kopie van een bestaande gitaar zijn of iets totaal nieuws. Daarna kijk je naar welke constructie je wilt gebruiken en naar verschillende hout soorten. Na het inslaan van alle benodigdheden kan er gebouwd worden. Het begint met het maken van mallen voor alle verschillende onderdelen. Daarna zaag ik het hout en frees ik het met de mallen in de uiteindelijke vorm. Daarna is het een kwestie van alles in elkaar zetten en indien nodig nog dingen aanpassen. Afhankelijk van het soort gereedschap en of je alles zelf maakt of ook onderdelen koopt duurt dit tussen de twee weken en een maand.

interview maurits tekeningen en onderdelen

interview maurits schuren

Zijn je gitaren te koop?
Eventueel wel. Ik hou ze voornamelijk zelf op het moment maar als iemand geïnteresseerd is in een gitaar bestellen ben ik daar zeker wel voor te porren. Ik ben ook bezig met een website waar mijn werk op te zien is en misschien zelfs wel te koop komt te staan.

Wat hoop je in de toekomst te gaan doen?
Het lijkt me geweldig om mijn eigen kleine meubel werkplaats te hebben en zo in opdracht van mensen furniture te ontwerpen en te bouwen. Mijn main focus zou dan toch wel het bouwen van meubels en andere houten objecten zijn en af en toe het maken van een gitaar er naast.

Is het niet wat voor jou om een gitaar van een oud deckje te bouwen?
Lijkt me tof om een keertje te proberen, grappig project omdat je met een bestaande niet-gitaar vorm werkt. Een skateboard zou nog best aardig kunnen klinken denk ik, Maple is goed hout om gitaren van te bouwen.

maurits interview sigarendoosje gitaar

Cool, let’s wrap it up, nog tips voor beginnende gitaren bouwers?
Begin eens met op internet kijken. Er zijn veel fora en andere websites waar erg veel info te vinden is. En begin eens met je eigen gitaar goed bekijken; kijken hoe het allemaal in elkaar zit en werkt. Misschien is het wat om te beginnen met zelf een gitaar uit al bestaande onderdelen op te bouwen. Op websites als marktplaats zijn voldoende, zeer betaalbare, onderdelen te vinden om mee te spelen en zo het ‘vak’ te leren.

Maurits, thanks voor alle info en verhalen, hou ons op de hoogte!
Jullie ook bedankt om mij eens wat over mijn werk te laten vertellen en de vette foto’s