Creating Lines

Vanuit Stichting SKATE48 wordt dit jaar van 21 tot 23 september het evenement ‘Creating Lines’ georganiseerd. Creating Lines is een evenement dat de veranderingen in de Nederlandse skateboardcultuur belicht. Dit doen ze o.a. aan de hand van een tentoonstelling over de Rotterdamse skategeschiedenis. Naast deze expositie gaat een full-length film in premiere, gemaakt in samenwerking met vijf Nederlandse crews. Afsluitend vinden twee paneldiscussies plaats over de veranderingen in de Nederlandse skateboardcultuur: vroeger, nu en in de toekomst.


Dirk Winkelman, 1989. foto: Richard Ouwens

Gehele facebook event

Programma #0 – ’12, a film about the Fret Click’ / vrijdag 14 september Om vast in de stemming te komen voor Creating Lines organiseren we een week voor het evenement een gratis vertoning van Gyz La Rivere’s filmklassieker ’12, a film about the Fret Click’, over de legendarische Fret Click crew.
Wanneer: Vrijdag 14 september. Film start om 20:30
Waar: Cinerama, westblaak 18.
Gratis entree. vol=vol.

#1 – Expositie / vrijdag 21 september Foto’s, video’s, verhalen, ervaringen en uniek materiaal van skateboarders uit diverse generaties vormen de hoofdrol van deze expositie. Een poging om de omvangrijke Rotterdamse skategeschiedenis en alle veranderingen van begin jaren 70′ tot nu zo goed mogelijk te belichten. Wanneer: Vrijdag 21 september. Openingsavond van 20:00 tot 00:00 uur (voor tijden zat/zon check onze social media).
Waar: ZOHO, zomerhofstraat 71.
Gratis entree.


Stan Postmus, 1996. foto: Rutger Geerling

#2 – Film / zaterdag 22 september 5 filmmakers zijn uitgekozen om een korte skatevideo te maken rondom het thema ‘Verandering’, de full-length video ‘Momentum’ is hiervan het resultaat.
Wanneer: Zaterdag 22 september. Film start om 20:30.
Waar: KINO, gouvernestraat 129-133
Limited tickets. Meer info tbc.

#3 – Gesprek / zondag 23 september Twee gesprekken over veranderingen binnen skateboarden in Nederland. Van de hoogtepunten uit de Rotterdamse skateboardgeschiedenis tot de Olympische Spelen. Meerdere spraakmakende ontwikkelingen die invloed hebben op het skateboarden van nu en in de toekomst komen aan bod. Met o.a: Dirk Winkelman, Marco Grandia, Louisa Menke, Bastiaan van Zadelhoff, Nanja van Rijsse & anderen. Onder leiding van Hans van Dorssen en Stan Postmus.
Wanneer: Zondag 23 september. Van 15:00 tot 19:00 uur.
Waar: ZOHO, zomerhofstraat 71.
Gratis entree.

Tim Zom op de oude Westblaak. foto: Jan Maarten Sneep

#Extra – Skatesessies Naast het reguliere programma is er uiteraard genoeg tijd om te skaten. Meer informatie over de verschillende skatesessies volgt later. Concrete Jungle Foundation. Via het evenement zal tevens geld worden ingezameld en aandacht worden besteed aan de activiteiten van Concrete Jungle Foundation, die momenteel bezig zijn om het eerste skatepark van Angola te realiseren. CJF hoopt doormiddel van dit skatepark en het bijbehorende lesprogramma een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en kansen van de lokale jeugd in Luanda. Creating Lines is mogelijk gemaakt door: Rotterdam Festivals & Gemeente Rotterdam.